40% van de kinderen speelt minder dan 1 uur per dag buiten

40% van de kinderen speelt minder dan 1 uur per dag buiten

In het onderzoek 'Buitenspelen 2022’ worden kinderen zelf aan het woord gelaten over buitenspelen. Hieruit blijkt weliswaar een lichte stijging van het aantal speelmomenten en speelduur, maar nog steeds speelt bijna een op de zes kinderen nooit buiten. Met name oudere kinderen zijn meer binnen dan buiten te vinden, waar de tablet lonkt en huiswerk gemaakt moet worden.
40% van de kinderen speelt minder dan 1 uur per dag buiten


Opvallend is dat veel kinderen aangeven graag méér buiten te willen spelen, als zij daar vriendjes treffen en als er activiteiten georganiseerd worden die passen bij hun leeftijd. Juist de elementen die de Buitenspeeldag biedt.  

"Veel buitenspelen is niet alleen nu gezond voor kinderen. Het heeft ook een positieve impact op hun toekomstige ontwikkeling,” zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam en ambassadeur van Jantje Beton. “Bewegen is voor kinderen geen normaal onderdeel van de dag meer. Dat is alarmerend, om meerdere redenen. Als we kinderen nu niet meer aan het buitenspelen krijgen, gaan we hele generaties opzadelen met mentale en fysieke problemen die direct of indirect te maken met het gebrek aan dagelijkse lichamelijke inspanningen van tenminste 1 uur. Zorg er dus voor dat onze kinderen weer buiten gaan spelen!”