Kinderopvang verzoekt ouders kinderen niet te brengen eind december

Kinderopvang verzoekt ouders kinderen niet te brengen eind december

Het water staat de medewerkers van de Zwolse kinderopvanggigant Doomijn aan de lippen. Door afwezigheid van medewerkers door de coronaregels en het personeelstekort is de werkdruk te hoog geworden. Doomijn heeft in een e-mail aan de ouders gevraagd hun kinderen niet naar de opvang te brengen tussen kerst en de jaarwisseling.


Directeur Manuela Spaninks hoopt zo in de laatste week van december het personeel rust te bieden. ‘Hoewel zij hun werk in de kinderopvang met hart en ziel doen, is het ook zwaar en is de werkdruk hoog’, zegt Spaninks tegen De Stentor. ‘De rek is er op een gegeven moment uit. Dat moment is nu. Ik zie dat mijn medewerkers moeten opladen om gezond en gedreven aan het werk te blijven gaan.’ 

110 kinderopvanglocaties
Doomijn, met ruim 110 locaties in Zwolle en Apeldoorn, verzoekt de ouders om in de week van 27 tot en met 31 december kinderen alleen te brengen als ze echt van opvang afhankelijk zijn. ‘Maar de deuren gaan niet dicht, laat ik dat benadrukken. Kinderen blijven te allen tijde welkom’, laat Spaninks weten.

Een toename van langdurig verzuim door burn-outklachten ziet Spaninks nog niet onder het Doomijn-personeel. ‘De meeste uitval is coronagerelateerd. Maar het is nooit goed als je langdurig te veel van mensen vraagt. Medewerkers met een contract van 24 uur werken nu al 36 uur of meer... Ook in januari willen we structureel open kunnen blijven. Voor de lange termijn houden we ons hart wel vast.’

Sluitingsproblemen
Meer kinderopvangorganisaties kampen met het sluitingsprobleem. Sectororganisaties krijgen geregeld het signaal dat de kinderopvang noodgedwongen groepen moeten sluiten als gevolg van het personeelstekort in combinatie met de coronacrisis. BMK-huisadvocaat Charlotte Koopman heeft een blog gemaakt waarin zijn uitlegt waar je dan juridisch op moet letten.