Tekort aan kinderopvangplekken gaat flink toenemen

Tekort aan kinderopvangplekken gaat flink toenemen

In 2025 wordt de kinderopvang in Nederland bijna gratis. Door deze kabinetsplannen zal de vraag exploderen. Tegelijkertijd stijgen de kosten voor de kinderdagverblijven hard. Daardoor dreigen faillissementen en wordt een plekje op de kinderopvang mogelijk nog schaarser.
Tekort aan kinderopvangplekken gaat flink toenemen

Een eerste probleem laat zich nu al voelen. Ouders draaien op voor extra kosten, omdat de overheid de toeslagen voor kinderopvang nauwelijks verhoogt.

Een tweede probleem is dat in onder andere Amsterdam kinderdagverblijven onder water staan. Dat komt, omdat nu de kosten voor de huur, energie, ziekteverzuim en personeel sterk oplopen. De prijzen voor kinderopvang gaan daardoor ook omhoog, maar niet genoeg om voor alle locaties de kosten te dekken. “Dat gaat ten koste van toch al schaarse opvangplekken”, zegt Corona Koek, directeur van Samenwerkende Kinderopvang, een koepel van 250 opvanglocaties, in het FD. Het probleem speelt niet alleen in de randstad.

Een derde probleem is dat als de kinderopvang gratis gaat worden de vraag hiernaar explosief toeneemt, terwijl er nu al een flink tekort is aan personeel.

De kabinetsplannen leveren wel een enorme financiële meevaller op voor de hogere inkomens. De lagere inkomens, die nu 95% van de kosten voor de kinderopvang vergoed krijgen, gaan er iets op achteruit. “Dat is het tegenovergestelde waar de sector om heeft gevraagd”, aldus Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang.