Vanaf augustus 2022 betaald ouderschapsverlof

Vanaf augustus 2022 betaald ouderschapsverlof

Dankzij de inspanningen van de FNV en andere organisaties is er een nieuwe wet aangenomen voor betaald ouderschapsverlof. Vanaf augustus 2022 worden beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor 9 weken van het ouderschapsverlof voor 70% doorbetaald.
Vanaf augustus 2022 betaald ouderschapsverlof


Deze 9 weken betaald verlof komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner.

Let wel op: alleen in het eerste levensjaar van je kind kun je aanspraak maken op de 9 weken doorbetaald ouderschapsverlof. Maak je hier dan geen gebruik van, dan kun je deze 9 weken uiteraard in de jaren daarna nog wel onbetaald inzetten tot je kind 8 is.

De NOS citeert Marjet Winsemius, directeur van de Stichting Voor Werkende Ouders: "Als je allebei een baan hebt, geeft dit betaalde verlof beide ouders meer tijd om hun kind te leren kennen en hun leven opnieuw in te richten. Maar zeker in deze tijden van inflatie en hoge energiekosten is het niet genoeg. Alleen de grotere portemonnee kan het dan prima veroorloven om verlof op te nemen, de kleine niet." Daarom pleit de stichting voor een vergoeding van 100 procent. "Maar dat kost natuurlijk meer geld."

Bron: FNV en NOS