Wanneer zijn de schoolvakanties in het schooljaar 2024/2025?

Wanneer zijn de schoolvakanties in het schooljaar 2024/2025?

Het schooljaar zit er alweer bijna op en dat betekent dat de zomervakantie voor de deur staat. Rond juli lopen de verschillende kinderopvanglocaties in Nederland langzaamaan weer vol met basisschoolkinderen. Dat betekent ook dat de blik op volgend jaar kan: in welke periodes van 2024/2025 zijn de schoolvakanties?


Wanneer zijn de schoolvakanties in het schooljaar 2024/2025?

Herfstvakantie

De eerste vakantie van het schooljaar is een week herfstvakantie in oktober. In de regio zuid begint deze vakantie al op 19 oktober. De regio’s midden en noord hebben een week later vakantie, vanaf 26 oktober.

Kerstvakantie

De kerstvakantie valt in heel Nederland komend schooljaar op dezelfde data. Van 21 december tot en met 5 januari hebben alle scholieren in Nederland vrij. Daarin vallen natuurlijk ook nationale feestdagen zoals Kerst en Nieuwjaarsdag.

Beide vallen op doordeweekse dagen, dus deze bieden een goede gelegenheid om een gezellige activiteit te organiseren op de kinderopvang, zoals het knutselen van mooie ornamenten voor in de kerstboom. 

Voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie van 2025 valt in de regio noord volledig in februari, van de 15e tot en met 23e. De regio’s midden en zuid hebben in dezelfde week voorjaarsvakantie, namelijk vanaf de 22e, een week later dan in het noorden van het land. Het weer is in deze periode vaak al mooi, dus het biedt mooie kansen om lekker naar buiten te gaan met de kinderen.

Meivakantie

Eind april staat de meivakantie op de planning. Hij valt in heel Nederland komend schooljaar van 26 april tot en met 4 mei. De eerste dag van de vakantie is meteen een feestelijke: Koningsdag! Dit wordt in 2025 een dagje eerder gevierd, omdat 27 april op een zondag valt.

De meivakantie is voor veel gezinnen een mooie periode om eropuit te gaan. Ze bezoeken dan bijvoorbeeld een vakantiepark of een bestemming in het buitenland, waar de temperatuur al wat hoger is.

Zomervakantie

De zomervakantie begint in het zuiden als eerst. Komend schooljaar is dat vanaf 5 juli. Het noorden volgt een week later op 12 juli en de regio midden is hekkensluiter met 19 juli als eerste vakantiedag.

Vakantieplannen en de opvang

De vakanties zijn voor veel kinderopvangcentra en BSO’s een uitdagende periode. Meer ouders willen gebruikmaken van de opvang, en tegelijkertijd zijn er ook personeelsleden die op reis willen. Het kan een hele puzzel zijn.

Het is daarom verstandig om ouders tijdig te informeren over de mogelijkheden in de vakantie. Zo kunnen ze een uitgedachte keuze maken en eventueel alternatieven uitwerken, zoals afspraken maken met ouders van vriendjes en vriendinnetjes of met grootouders.