Website Gratiskinderopvang.nl

Website Gratiskinderopvang.nl

Wat betekent goede, betaalbare – of zelfs gratis – kinderopvang voor kinderopvangorganisaties, medewerkers en ouders in Nederland? Om daar inzicht in te beiden, heeft de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) de nieuwe website www.gratiskinderopvang.nl in het leven geroepen. De BMK is voorstander van kinderopvang als basisvoorziening en wil dat met deze website laten zien.
Website Gratiskinderopvang.nl

Kinderopvang wordt in de plannen van het kabinet betaalbaar voor ouders met ingang van 2025. Maar wat betekenen de plannen in de praktijk voor ouders en kinderen? Wat betekent dit voor kinderopvangorganisaties en medewerkers? Per wanneer gaan de plannen in? Hoe gaat de overheid de vergoedingen uitbetalen? Wat kunnen kinderopvangorganisaties, medewerkers en ouders nu al doen om zich voor te bereiden? En is de kinderopvang in staat tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar personeel bij ‘gratis’ kinderopvang?

De website www.gratiskinderopvang.nl geeft aan wat al vaststaat en welke ambities het kabinet heeft voor vervolgstappen. En wat nog dient te gebeuren. Het kabinet heeft een eerste stap gezet met een inkomensonafhankelijke bijdrage van 5% voor werkende ouders per januari 2025. Maar de volgende stap moet ook gezet worden: toegang voor kinderen van niet werkende ouders.

De website biedt een overzicht van trends, ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en prognoses, met duidelijke tabellen. Een overzichtelijke infosheet vat alles samen. De site is opgezet rond een tijdlijn van invoering. Per jaar geeft de site in blokjes relevante informatie voor organisaties, medewerkers en ouders. FAQ’s geven antwoord op veel gestelde vragen.