Quarantaineadvies voor kinderen vervallen

Quarantaineadvies voor kinderen vervallen

Kinderen van 0-18 jaar hoeven sinds 26 januari 2022 niet meer in quarantaine als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van iemand die positief getest is op Covid-19. Leerlingen en kinderen in de kinderopvang blijven alleen thuis als zijzelf positief getest zijn op het coronavirus, ziek zijn of klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus. Als kinderen milde klachten hebben en een negatieve zelftest dan mogen ze naar school en opvang.
Quarantaineadvies voor kinderen vervallen


Bij drie of meer besmettingen in de klas, hoeft niet meer de hele klas in quarantaine. Klassen die momenteel in quarantaine zitten mogen vanwege de aanpassing van de regels weer naar school. Per situatie is verschillend of dit organisatorisch haalbaar is, soms lukt dit bijvoorbeeld niet door ziekte van personeel.

Voor werknemers met een essentiële rol of in een uitzonderlijke situatie, kan een uitzondering worden gemaakt op de quarantaineregels als de werknemer geen klachten heeft. Dit kan alleen in goed overleg tussen werkgever en werknemer en onder strenge voorwaarden, zoals dagelijks zelftesten. Als de werknemer alsnog klachten ontwikkelt, gaat deze onmiddellijk naar huis en neemt een test af.

'Record aantal scholen gesloten'
Deze aanpassingen zijn gedaan omdat in januari een recordaantal scholen helemaal of gedeeltelijk is
gesloten vanwege corona. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zat in januari bijna een kwart van de scholieren thuis door de coronamaatregelen. Radiozender BNR deed een rondvraag en onderzocht data van de website scholenmeldpunt.nl. Medio januari bleken al 150 meldingen gedaan van besmettingen op scholen. Dat kon gaan over enkele personen, maar ook over honderden positief geteste leerlingen.