Willen je kinderen niet douchen? Deze 6 tips helpen je!

Willen je kinderen niet douchen? Deze 6 tips helpen je!

Het kan soms een flinke uitdaging zijn om kinderen onder de douche te krijgen. Maar geen zorgen: er zijn manieren om het douchen leuk en aantrekkelijk te maken voor kleintjes. Hier zijn enkele handige tips om kinderen enthousiast te maken.
Willen je kinderen niet douchen? Deze 6 tips helpen je!


Tip 1. Maak het douchen leuk, leerzaam en interactief

Dit is een belangrijke eerste stap om badtijd leuk te maken voor kinderen: geef badspeeltjes, kleurrijke washandjes of een badboekje. Op die manier wordt het douchen een stuk leuker!

Daarbij is de douche ook een goede plek om leerzame spelletjes te spelen. Denk aan drijvende letters en cijfers die kinderen kunnen oprapen en opplakken. Je kan ook speelgoeddieren kopen en vragen stellen zoals: "Kan je het dier vinden dat begint met de letter 'E'?" Dit maakt douchen leerzaam, leuk en interactief.

Je kan ook liedjes zingen of verhalen vertellen terwijl je ze helpt met het wassen.

Tip 2. Zorg voor een routine

Creëer een vaste douchetijd in de dagelijkse routine van kinderen. Kinderen houden van voorspelbaarheid. Als ze weten dat douche- of badtijd een vast onderdeel van hun dag is, kunnen ze er waarschijnlijk makkelijker aan wennen.

Geef ze de keuze om bijvoorbeeld 's morgens of 's avonds te douchen, zodat ze zich meer betrokken voelen bij het proces.

Naast vaste tijden, kan je als ouder of verzorger ook bepaalde stappen in de routine opnemen, zoals het wassen van het gezicht, haren, lichaam, en tandenpoetsen. Een vast ritueel kan hen helpen begrijpen wat er van hen verwacht wordt en hen voorbereiden op wat er gaat gebeuren.

Tip 3. Gebruik shampoo met een lekkere geur én leuke fles

Kies zachte, kindvriendelijke zeep en shampoo met een lekkere geur. Laat kinderen de geur kiezen die ze lekker vinden. Grote kans dat ze het wassen van hun haar en lichaam leuker vinden als het sop naar hun favoriete fruit, snoepje of bloem ruikt.

Ga daarbij voor shampoo in een leuke fles, bijvoorbeeld eentje met de favoriete cartoon van het kindje hierop.

Tip 5. Laat kinderen veel zelf doen

Betrek kinderen bij alle stappen. Leer ze hoe ze zichzelf kunnen wassen, hun eigen haar kunnen uitspoelen en hun tanden kunnen poetsen. Dit geeft hen een gevoel van onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid, waardoor het douchen een stuk leuker wordt.

Tip 6. Verander de badkamer in een leuke omgeving

Versier de badkamer eens! Plak bijvoorbeeld stickers op de muren van vissen, zeemeerminnen of andere favoriete thema's van je kinderen. Ook kan je kiezen voor een douchegordijn met een leuke afbeelding of een kleurrijke badmat.

Zonder tegenstribbelen onder de douche

Hopelijk helpen deze tips je om het wassen weer leuk te maken en je kleintjes onder de douche te krijgen. Onthoud dat elke tip niet voor elk kind even goed werkt, dus experimenteer en pas ze aan op basis van de behoeften en voorkeuren van het kind. Succes!